A másik ellenzék

2015.02.02. 22:03

Azt azért nem állítanám, hogy Vona Gábor eddigi legfontosabb beszédét mondta el szombaton, mivel minden beszéd pont annyit ér, amennyi majd megvalósul belőle. Mégse lehet elmenni amellett, ahogyan a Jobbik elnöke reagált a jelenlegi politikai helyzetre. Gondolhatjuk róla - én például nagyon is gondolom -, hogy drámaian képmutató, amikor Vona az empátia és a béke kifejezéseket használja, de ettől még a január 31-i beszédből egy olyan politikai program rajzolódik ki, aminek következményei lesznek. 

Mert miről is beszélt Vona?

1. A helyzet tehát az, hogy október óta a Fidesz meggyengült, körülbelül egymillió támogatót vesztett el. Ettől még magasan vezet a támogatottsági listákon - lassan kilenc éve ez a helyzet. Az adatok ki-kilengenek, és hiba volna egy-egy számból messzemenő következtetést levonni, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy az elmúlt hónapokban a teljes népesség körében a Fidesz 25 százalékra, sőt az alá esett, az MSZP 11 százalék táján stabilizálta helyzetét, a Jobbiknak pedig 12-15 százalékot mérnek. Mindenki más egyszámjegyű támogatottsággal rendelkezik. A korábbi ellenzéki közös listás szövetség felbomlott, így a számokat pillanatnyilag nem ér összeadni, még ha látszik is, hogy ez a politikai oldal - ha lenne itt egy oldal - nagyobb lehetne a Jobbiknál. Így azonban a Jobbik a második a pártversenyben. Vona az ősz óta zajló tüntetésekre is reagált, mégpedig úgy, hogy szerinte a tüntetéssorozat - amelynek külföldi ihletettséget tulajdonított - kifulladt.

Mindehhez hozzájön még, hogy Vona szerint a Görögországban győztes Sziriza és a Jobbik programja 95 százalékban megegyezik. Ezt én nemigen hiszem, de a lényeg talán nem is ez. Vona arról beszélt, hogy, lám, hatalomra lehet jutni kívülállóként, s hogy a magyar helyzetben szerinte, kizárásos alapon, a Jobbik lehet a Sziriza. Pontosabban: az akar lenni, ezt az ambícióját jelentette be. 

2. A hazai tüntetéssorozat exponálta a 25 év kérdését, s ez olyasvalami, amiben a Jobbik elég régóta utazik. Vona most Fidesz-MSZP-rendszerről, meg Gyurcsány-rendszerről beszélt. Sőt, kijelentette, hogy Orbán ennek a rendszernek az utolsó miniszterelnöke. 

Már a 2014-es választáson is fontos motiváció volt a kettős tiltakozás, ami tehát a 2010 előtti és utáni kormányokkal szemben egyaránt megnyilvánul. Ez nem volt elég a választás megnyeréséhez, de szavazók százezreit vezette a Jobbikhoz - hozzáadódva a törzsszavazói körhöz - és jóval kisebb részben az LMP-hez. Vona most arra utazik, hogy ez a kettős protest meghatározó hangulattá válik. Erre az esetre ajánlja: saját magát. Saját magát, mint a hatalmon még sosem volt pártot, amely kívülállóként bírálja a politikai osztályt, miközben van politikai ereje is, hogy a váltás ígéretét beteljesítse.

3. Orbán európai "pávatánca" után most van szerencsétlenségünk Vona verziójához. Szerinte rossz úton jár Európa, ami ma már egy "csődhalmaz". Amennyiben ez így megy tovább, akkor meg kell gondolni a távozást az Unióból. De ha Európa megváltozna, akkor a Jobbik építené is ezt a másfajta Európát. Emellett Vona most nem dörgölőzött nyilvánosan Oroszországhoz, azt viszont kívánatosnak nevezte, hogy egy "esetleges" NATO-orosz konfliktusban (a NATO-tag) Magyarország maradjon semleges. 

A helyzet komoly: miközben Vona hízelgett a nacionalizmusra fogékony magyar választóknak, egyúttal megpróbált barátkozni az uniópárti milliókkal is. Mi több, felvetette, hogy részt kellene venni Európa átalakításában. Felmerült tehát nála, hogy Európa nem monolit egység, erőviszonyai alakíthatók és az egyes országok számára kihasználhatók. Ez a politikai különbségtétel az elkötelezetten Európa-párti demokratikus ellenzék megszólalásaiból gyakran hiányzik. Ezért nem sikerül tartalommal feltölteni az Európa-politikát hosszú idő óta. Felmérhetetlenül nagy kárt okozna, ha az európaiság ismételgetésén nem jutna túl a demokratikus oldal, s nem hozna létre a mai helyzetre alkalmazható Európa-politikát, miközben a Jobbik elkezdett itt helyezkedni. 

4. Vona a baloldali-liberális oldal több toposzának - "hideg polgárháború", közjogi és szociális válság - átvételée mellett, azokból kiindulva nem radikalizálódást, hanem nyugalmat, békét, megértést, emberséget, igazságosságot, empátiát, higgadtságot ígért hallgatóságának és a választóknak. Szerintem ez legalább annyira vérfagyasztó, mint az egy évvel ezelőtti "cuki kampány", hiszen eközben ez a párt ugyanúgy hirdeti a "cigánybűnözés" stigmáját a programjában, mint korábban.

Az igazi kérdés az, kik részesülhetnének ebből a "nyugalomból", hol húzza meg a Jobbik a békére és nyugalomra érdemesek körének határát. Erről mindjárt írok, de itt most egyelőre rögzítsük, hogy a politikai cél egyértelmű: egy kormányzásra, "nyugodt építkezésre" készülő, erre alkalmas, megválasztható párt képének felrajzolása. 

5. A beszédben Vona alapkérdésekben foglalt állást: függetlenség az unió előtt, az ember a profit előtt, az érdem az érdek előtt. Erre sem érdemes legyinteni, mert egy nacionalizmusra nyitott, gazdag- és tőkeellenes, "érdemességet" hangoztató politika, az ebből kibontakozó "rossz populizmus" sok magyar választónak megfelel vagy legalábbis azt hiszi, hogy neki ez jó. Pláne, ha nem kap más ajánlatot.

Konkrét ügyeket is említett a pártelnök, amelyekben szerinte dönteni kell majd. Ezekben nem foglalt nyíltan állást, de azért minimum sejthetjük, mire célozgat. Például: a választójog és a sajtószabadság korlátozásának lehetősége, közvetlen elnökválasztás, "élelmiszer-önrendelkezés", béremelés, a szociális kártya rendszerbe állítása. Emellett aláírásgyűjtést jelentett be négy ügyben: a férfiak is vonulhassanak nyugdíjba 40 év szolgálati idő után, bizonyos sávszélességig legyen ingyenes az internet, történjen határozott fellépés a bevándorlással szemben, valamint egy esetleges NATO-orosz konfliktusban (a NATO-tag) Magyarország maradjon semleges. Mindebből az derül ki, hogy a Jobbik megkísérli majd rendpárti szociális populizmussal, valamint elit- és szegényellenes - benne cigányellenes - bűnbakképzéssel tematizálni a közvéleményt, pontosan felmérve a hazai választóközönség jelentős részének attitűdrendszerét. Másképp csinálja majd, mint eddig, de ezt fogja tenni. 

6. A szöveg egyfajta konklúziója a "kemény program, nyugodt erő" karakter megrajzolása, vagyis a váltásra való alkalmasság és a kormányképesség egybecsomagolására tett kísérlet. Az a mondat, hogy "a Jobbik azoknak az embereknek a pártja, akik az elmúlt 25 évben úgy érezték, hogy többet dolgoznak, mint amennyit elértek" egyértelműen a lecsúszással fenyegetett és sokféle frusztrációval terhelt, népes és politikailag mozgósítható alsó középosztály megszólítását célozza. 

Ahogy arra már az elején is utaltam: egy beszédnek van ugyan helyi értéke, de nem magától értetődő, hogy a beszédben elhangzottak érvényre is jutnak-e egy politikai stratégiában. Azt is fontos megjegyezni, hogy a Jobbik nem tört át - támogatottsága lassan növekszik - és nem tud belépni a pesti tüntetési térbe. Igaz, a Jobbik nem is Budapestnek csinál pártot, pontosabban csinálna szívesen, de itt nincs rá nagy igény. Bár Budapestnek óriási hatása van a magyarországi politikai klímára, hiba lenne azt hinni, hogy a fővároson kívül nincs politikai élet. 

A Jobbik mindenesetre most megcélozta a legnépesebb politikailag aktivizálható társadalmi csoportot, az alsó középosztályt, felcsatlakozott a 25 év-kritikához, továbbá nyugalmat ígér az "érdemeseknek", plusz megkísérli összeegyeztetni az Unió-kritika mérsékeltebb formáját a nemzeti retorikával, a Szirizára történő utalással pedig az elit leváltásának lehetségességére utal. Szerintem szinte lehetetlen vállalkozás tömegek számára hitelessé tenni mondjuk az empátia hangoztatását a Jobbik részéről, amivel azt is mondani akarom, hogy a Jobbiknak azért nem olyan könnyű nagyot növekednie Mégis, a Vona által elővezetett veszélyes politikai mix sokkal inkább meghatározza majd a következő hónapok politikai mozgását, mint azt a változó kapacitású tüntetések, össze(nem)fogás-kísérletek vagy mozgósító erejű sajtótájékoztatók közepette hinnénk.  

 this_is_jobbik.jpg

 A kép forrása: http://bandilight.tumblr.com/image/26851361934 

Tetszett az írás, szeretném, hogy mások is elolvassák:

Kommentek

comments powered by Disqus