Orbán a vékony jégen

2014.11.10. 14:50

A kormány védi az adóhatóságot. Az emberek utálják az adóhatóságot. A kormány szerint az adóhatóság tiszta kezű. Az emberek ezt hallva felröhögnek. A kormány állítja, zéró toleranciát tanúsít a korrupcióval szemben. Az emberek szerint zéró, ami történik a korrupció megszüntetése érdekében. A vállaltan populista kormány védhetetlen vonalakon összpontosítja erőit. 

„Mondja meg valaki, hogy mi a baj a NAV elnökével!” - vetette fel Varga Mihály hétfő reggel az állami televíziónak adott interjúban, majd az ártatlanság vélelmére hivatkozott. Ami azonban jogi és nem politikai fogalom. Ezt a Fidesz tudja a legjobban. A korrupciós ügyeknek mindig van egy olyan pontja, amikor az, akire a gyanú árnyéka vetül, az ártatlanság vélelmére hivatkozik. Aztán rendszerint túllépnek rajta az események. 

A kormány tovább folytatja az értetlenség taktikáját, kihasználva, hogy konkrét ügyekről valóban nem tudunk, nem tudhatunk szinte semmit, akármennyit beszélget is Vida Ildikó André Goodfrienddel. Aki, jegyezzük meg, nem követelt időpont-egyeztetést, amikor az utcán belefutott az ügyvédi kísérettel érkező NAV-elnökbe. Pontosabban, rengeteg konkrét ügyről van tudomásunk, de hogy Vida Ildikót éppen melyikért vagy melyekért tiltották ki az Egyesült Államokból, azt tényleg nem tudni. Hasonló ez a helyzet, mint Horváth András zöld dossziéjával. Egy évvel ezelőtt abból is azért nem lett nagyobb ügy, mert végül is nem derült ki - nem derülhetett ki -, hogy az ezermilliárdos nagyságrendű áfacsalásokban kik az érintettek. 

Úgyhogy a kormány most megint vár. Vár, és közben vádolja az amerikaiakat, akik nyomást gyakorolnak rá. Ezt Orbán már hivatalosan is elismerte, de érdemben nem reagált a nyomásgyakorlásra Ha jól értem, félreértésnek nevezte, amivel azért egy ilyen súlyú diplomáciai botrány nincs elintézve.

Belpolitikailag is egyre bonyolultabb a helyzet. Ha egy év csúszással is Horváth András zöld dossziéjához képest, de mégiscsak korrupcióellenes tüntetés volt vasárnap Budapesten. Nagyon úgy néz ki, hogy jövő héten újabb lesz, hiszen a tüntetők egy hetet adtak Vida Ildikó leváltására, Varga Mihály azonban bízik abban a NAV-elnökben aki - a hivatalos nyilatkozatok szerint - két hétig titkolta előle, hogy kitiltották az Egyesült Államokból. 

A kormányfő talán szívesen leváltaná Vida Ildikót, de mostanra már ebből is presztízskérdés lett. Az internetadó után ebben is hátrálni igazán nehéz lenne. Különösen, hogy itt "a külföld nyomása" előtt kellene meghajolni. Nem beszélve arról, hogy a taktikai visszavonulást nehéz erényként beállítania egy olyan kormánynak, amely mindeddig az erőpolitikából csinált ideológiát. 

Amúgy Orbán a múlt hétig simán le is válthatta volna Vida Ildikót, csakhogy most már ez sem lenne elég. Valódi vizsgálat ugyanis akkor sem lenne a korrupciós ügyekkel szemben, hiszen a rendszer nem vizsgálja a rendszert. Az, hogy Vida Ildikó önmagát vizsgálja, csak egy abszurd, és kiváló figyelemfelkeltő részlete a sztorinak, de a lényeget illetően ugyanez lenne a helyzet akkor is, ha Orbán valamelyik belsősét tenné a helyére. 

Ami a lényeg: Orbánék taktikája most nem működik. Nagyon egyszerű okokból. A kormány védi az adóhatóságot. Az emberek utálják az adóhatóságot. A kormány szerint az adóhatóság tiszta kezű. Az emberek ezt hallva felröhögnek. A kormány állítja, zéró toleranciát tanúsít a korrupcióval szemben. Az emberek szerint zéró, ami történik a korrupció megszüntetése érdekében. A vállaltan populista kormány védhetetlen vonalakon összpontosítja erőit. Közben magára rántja az egész zavaros ügygomolyagot. Ebből a tüntetések folytatódása következik, meg az, hogy a kormány vezetőit még mélyebbre húzza majd le a kommunikációs örvény. Ezt a meccset nem lehet megnyerni a 2 millió törzsszavazóval. Teljesen értelmetlen, és persze életveszélyes ezért odadobni Magyarország nyugati kapcsolatait

Hogy aztán mindez mire lesz elég a kormány ellenfeleinek, az egy másik kérdés. A korrupcióellenes tüntetés is olyan, mint a netadós: nincs vezetője, nem nyújt alternatívát, és senki sem tudja előre, hogy ez csak az első (második?) fázisa valaminek, vagy majd rövid idő múlva elhal. Mindenesetre az "államreform 2." jövő évi fejleményei, meg a nyomorbüdzsé nem ígérik a feszültség csökkenését. Az viszont megint egy másik kérdés, hogy az egzisztenciális és politikai fenyegetést érző középrétegek, és a szegénység mellett immár az alávetettséget is megélő alsó osztályok tiltakozásai találkoznak-e. S az egy újabb kérdés, ki lesz ennek a haszonélvezője. Mást ne mondjak, a vasárnapi pesti tüntetés után egy órával kiderült: Ózdon a Jobbik  polgármester-jelöltje kiütötte a Fideszét.

Nagyon-nagyon halkan megjegyzem, hogy a Fidesz mostani állapota nyomokban az őszödizálódás jeleit mutatja. Az egykorvolt baloldali-liberális blokk 2006-ban a második győzelem után azt gondolta, helyzete stabil, a megszerzett választói bizalom elég lesz a költségvetési kiigazításra és a reformokra. Nem volt elég. Most a Fidesz hitte, hogy a második kétharmaddal bebiztosította helyzetét. A kormány a külső ellenséget hibáztatja az országlását kísérő zajért, pedig a hang nem kívülről jön. Orbán lába alatt repedezik a vékony jég, pedig azt hitte, hogy már átért rajta. 

 

 

Tetszett az írás, szeretném, hogy mások is elolvassák:

Kommentek

comments powered by Disqus