A kormány melléfog

2014.10.28. 16:44

Valamit mégiscsak számítottak a 2010 utáni civil kezdeményezések: ha csak kicsit is, de megjelent végre a részvételi szándék és a szervezkedni tudás. Ennek köszönhető, hogy az idei választások után váratlanul korán kibuggyant az elégedetlenség. A kormánypárt idén is fölényesen győzött, de a korábbiakhoz képest jelentős szavazatvesztéssel zárta a választási évet. A társadalom egésze egyáltalán nem elégedett vele, csak éppen az elégedetlenek jó része eddig nem talált módot ellenvéleménye kifejezésére.

A legfurcsább, hogy a népre hivatkozó, magát gyakran plebejusnak nevező kormánypárt elképzelni sem tudja, hogy lehetséges a "népi" tiltakozás (lám, én is csak idézőjelben merem leírni). Világos, persze, hogy a hatalmi párt politikusai pozíciót keresnek. Ők az idei háromszoros győztesek, övék a felhatalmazás. Mi több, egész politikai alapállásuk lényege, hogy csak a Fidesz határozza meg, miben áll a nép, a nemzet akarata. Aki mást mond, az eleve rendszeren kívül találja magát. Ha pedig egy pártokat utáló országban, a kormány vagy annak egy döntése elleni tiltakozás mögött pártok állnak, azzal ki lehet fogni a szelet a tiltakozók vitorlájából. Ehhez még hozzá lehet csapni a "megtámadták Magyarországot" típusú "szabadságharcos" szövegeket, valamint a tüntetők elenyésző része által elkövetett rongálást és vadulást. Utóbbit a kormánypárt a tüntetés egészére jellemző erőszakként prezentálja. A Fidesz székházának sérülései sajnálatosak, de tartok tőle, hogy a tízmilliósnak mondott kárról sohasem fogunk hivatalos kimutatást látni. Látunk viszont képeket az előzetes letartóztatásba helyezett aktivistákról, akik között van olyan, aki semmilyen atrocitást nem követett el. 

Csakhogy, s ez az utóbbi napok lényege, ez az egész politikai konstrukció most nem nagyon működik. A tüntetőkkel sétáló Goodfriend ügyvivő, valamint a kitiltási botrány okán lehet "harcban álló csapatokról", "ördögi" Amerikáról, "büdösbogár" tüntetőkről kiabálni. Ám a tüntető tömeg egy egészen konkrét dolog miatt ment és megy az utcára. Az internetadót nem az amerikaiak erőltetik ránk. Ennyi. 

A tüntetőkre szórt politikai vádakkal a hatalmi párt melléfog. Nehéz elhitetni, hogy a tüntetőket a szervezők becsapják, politikai játszmába csalják, miközben az országgyűlés tényleg elkezdi tárgyalni az internetadót. A Fidesz-kormány tárgyalási szándéka olyan mértékű, hogy megfontolja a Fidesz-frakció módosító indítványának elfogadását... Nem tűnik racionálisnak az sem, amikor miniszterek beszélnek arról, hogy a vasárnapi tüntetés "kormányellenes" volt. Sokan voltak a tüntetők között, akik utálják a kormányt, s nyilván olyanok is, akik valamilyen ellenzéki szervezet szimpatizánsai. De jócskán lehettek jelen olyanok is, akik nem ilyen kategóriákban gondolkodnak. Éppen azért voltak sokan, mert a témaválasztás szélesre tárta a csatlakozás lehetőségét. Komolyan meglep, hogy a kormány meg sem próbál nekik beszélni, s valamilyen valódi engedménnyel leszerelni őket. Ha kormányellenesnek minősíti az internetadó elleni tiltakozást, azzal a kormány saját maga csinál a netadóból első számú politikai konfliktust. Ha nagyon belejön, akkor politikai értelemben akár egy második vizitdíjat is összehozhat. 

Mintha egyszerre két ügyet is "benézne" a Fidesz, ami pedig igazán nem szokása. Az amerikai kitiltási ügyet hűtenie kellene, elvenni a konfliktus élét. A korrupciós vádakkal kapcsolatban tettetett kormányzati értetlenség és tehetetlenség nem segít. Pláne, ha még ezekben a napokban is egyre mélyebbre megyünk bele a homályos orosz partnerségbe. Enyhén szólva nem a diplomácia csúcsa az sem, amikor a twitterező kormánypárti politikusok nekiesnek a budapesti amerikai ügyvivőnek. Közben viszont a netadót "lokális" konfliktusként kellene kezelnie a kabinetnek, szakpolitikai ügyként. Helyette támadásról, belső és külső ellenségről szóló rémlátomásokkal küzdenek. 

Kalkulálva azzal, hogy a politikában nem minden megtervezett, hogy végtelenül sok a hibalehetőség, meg azzal is, hogy a netadós tüntetések jövőbeni sorsát nem ismerjük - folytatódhatnak, de el is laposodhatnak -, az elmúlt napokban megerősödött bennem egy aggasztó gyanú. Mintha a kormányoldalon most már tényleg elhinnék az egységről, a szabadságharcról, a bűnbakokról, mifenéről szóló szövegeket, annak ellenére, hogy azokat saját maguk találták ki. Másképp fogalmazva: a Fidesz a kitiltási botrány és a netadó kapcsán beleütközött a saját maga teremtette világ falaiba, ahol már más szabályok uralkodnak. Ezért van a hisztéria és a meghökkentő szétbeszélés.

Ha a hatalmi párt továbbra is önmaga hatása alatt marad, akkor egyre kevésbé lesz képes a korrekcióra, s egyre több a mostanihoz hasonló hibát követ majd el. Erre építve lehet majd ellenzéket csinálni, közben azon drukkolva, hogy az országot ne érje helyrehozhatatlan kár, amíg jelenlegi vezetői ködfelhőkön lovagolnak. 

 

Tetszett az írás, szeretném, hogy mások is elolvassák:

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása